bracespecialist

Schouderbrace

Wat is de functie van een schouderbrace?

De schouder is een belangrijk gewricht binnen het menselijk lichaam, dat de verbinding vormt tussen de bovenarm en de romp. Uit de schouder vertrekken vele spieren die beweging in de bovenarm aansturen. Een blessure aan de schouder kan dan ook zeer veel last met zich meebrengen in bovenarm en nek. Een schouderbrace is een bandage, gebruikt ter ondersteuning van het schoudergewricht en het sleutelbeen bij overbelasting of blessure. Het is doorgaans vervaardigd uit kunststof en wordt vastgemaakt met steunbanden die over de rug lopen. Afhankelijk van het merk, materiaal, dan wel of het speciaal op maat gemaakt wordt, varieert het in prijs tussen €40 en €130.

Voor welke blessures wordt de schouderbrace gebruikt?

De schouderbrace heeft een grote verscheidenheid aan functies en wordt door doctoren en therapeuten om uiteenlopende redenen voorgeschreven: sleutelbeenbreuken, glenohumerale instabiliteit (dit is instabiliteit tussen de kop en de kom van de schouder), schouderluxaties (schouder uit de kom), overbelasting, zwelling (door bv. ontsteking), artrose/slijtage, revalidatie na een trauma (bv. een ongeluk), verrekking, verzwikking, slijmbeursontsteking, peesontsteking, cuff-rupturen (dit is een spierscheur in de spier die de rotatiebeweging van het schoudergewricht verzorgt) en impingement (dit is de beknelling van een slijmbeurs of pees). Ook wordt de schouderbrace gebruikt als steun voor (top)sporters.

Welke merken en modellen bestaan er?

Bauerfeind: Omotrain (een volledig bandage, gebruikt voor steun bij zeer zwakke schouders en andere ongemakken in het gewricht);
Thuasne/Ligaflex: wordt met twee banden op de rug vastgemaakt, vormen ook doeltreffende bescherming en ondersteuning van het sleutelbeen;
LP Support: maakt braces die comfortabel ondersteunen, goed voor ondersteuning tijdens sportbeoefening;
McDavid: zeer bekend en gerenommeerd merk, veelvuldig gebruikt door topsporters; is gespecialiseerd in het maken van schouderbanden geschikt voor revalidatie na een trauma of operatie.
Rehband: medische specialisten, schouderbraces geschikt voor spierontstekingen en overbelasting
Push Med: de zogenaamde “mitella’s”: schouderbraces bijzonder geschikt voor het ondersteunen van de schouder na een schouderluxatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een schouderbrace?

Een schouderbrace geeft doeltreffende en gerichte ondersteuning voor allerhande schouderblessures, zonder te immobiliseren. De moderne technologie en huidig inzicht in de menselijke anatomie bieden de mogelijkheid om de brace zo comfortabel mogelijk te maken. De meeste moderne schouderbraces hebben ook ruimte voorzien om eventuele warmte- of ijskompressen in te brengen, wat vaak bevorderlijk werkt voor de genezing. Verder zijn ze makkelijk aan te brengen, makkelijk wasbaar en vriendelijk voor de huid.
Een allergische reactie kan evenwel voorkomen, door intolerantie voor de stof, maar dit is zeldzaam.