bracespecialist

Polsbrace

Wat is de functie van een polsbrace

Er bestaat een heel scala aan klachten, die zich in de pols kunnen etaleren.

Grofweg kunnen we die als volgt naar tijdsduur opdelen:

  1. Tijdelijke, voorbijgaande klachten en blessures;
  2. Chronische, blijvende klachten en aandoeningen;

In beide situaties kan het, uit medisch oogpunt, nodig zijn om een polsbrace te dragen.
Ook kan de polsbrace gebruikt worden als preventieve maatregel tegen sportblessures, bijvoorbeeld bij skeeleren, snow-boarden en skateboarden. Ook bij zwaar polsbelastende werkzaamheden is preventief een polsbrace te overwegen.
De functie van de polsbrace is dus om spieren en gewrichten in de pols (tijdelijk) te immobiliseren, of om functieverlies van spieren en gewrichten (blijvend) te compenseren.

Voor welke blessures wordt de polsbrace gebruikt?

Ook kunnen we het gebruik naar de aard van de klachten onderverdelen.
Het meest gehoord is een gebruik van een polsbrace bij aandoeningen als:

  • het carpale tunnel syndroom (CTS), waarbij de brace, vooral ’s nachts, enige weken na een medische ingreep wordt voorgeschreven;
  • artrose van de hand, een slijtagekwestie waarbij, afhankelijk van de ernst van het moment, een polsbrace permanent of soms wordt gedragen;
  • reumatoïde artritis, ontstekingen van de botten. Gebruik idem als bij artrose hiervoor.
  • RSI ofwel de muisarm. Tijdelijke (maar soms wel langdurige) aandoening door verkeerde eenzijdige belastingen, waarbij de polsbrace gedragen wordt als ondersteuning of om de foutieve handelingen onmogelijk te maken.
  • Instabiele pols. Vooral na een operatie aan de polsbandjes kan het, zeker bij grotere polsinspanningen, zinvol zijn om een polsbrace te gebruiken.
    Bij andere aandoeningen zijn de medische deskundigen het niet allemaal even eens welk nut een polsbrace zou hebben.

Welke merken en modellen bestaan er?

Polsbraces worden gemaakt uit diverse soorten materialen. Die keuze is grotendeels afhankelijk van de functie. Uit soepele stof, uit harde kunststof en zelfs uit metaal.
Er zijn veel verschillende modellen op de markt. Van lichte, eenvoudige polsverstevigers tot stevige polsspalken. Polsbraces die alleen de pols omsluiten, of de zogenaamde polshandduimbraces. Voor met name de nachttoepassing bij CTS wordt een foamachtig omhulsel aangebracht, zodat je daar wat comfortabeler de nacht mee doorkomt. Welk model in welke situatie de beste functie levert, wordt het best bepaald door de arts of fysiotherapeut. Naast standaardbraces (merken: onder andere Futuro, Basko) komt het voor dat braces speciaal op maat worden gemaakt. Op bestelling of ze worden ter plekke door de fysiotherapeut op maat gevormd.

Wat zijn de voor- en nadelen van een polsbrace?

Een voordeel van een polsbrace is natuurlijk de steun en het gemak dat je er van hebt. Bij CTS en RSI kan het een belangrijk hulpmiddel zijn bij het herstel. Ook het preventieve nut (het voorkomen van ernstige blessures als breuken etc) is evident. In bepaalde situaties kan het vertragend werken in de ontwikkeling van de aandoening.
Nadelen die wel eens worden gehoord zijn de allergische reacties of wrijvingswondjes waar de rand van de brace de huid raakt. Ook kan, afhankelijk van de omstandigheden, enige transpiratie onder de brace ontstaan, welke onaangenaam kan gaan ruiken.