bracespecialist

Onderbeenbrace

Wat is de functie van een onderbeenbrace?

Wanneer u tijdens het sporten of na een botbreuk extra ondersteuning nodig heeft in het onderbeen of de kuiten kan een onderbeenbrace daar goed bij helpen. Een onderbeenbrace wordt ook gebruikt bij een spierscheuring of bij beenvliesontsteking. In deze gevallen gebruikt u een kuitbrace. Een onderbeenbrace lijkt op een soort scheenbeschermer. Aan de achterkant van de brace zit een opening, zodat u de brace gemakkelijk strakker kunt trekken.

Voor welke blessures wordt de onderbeenbrace gebruikt?

Een onderbeenbrace is goed toe te passen bij verkramping, kuitblessures en spierscheuringen, zweepslag, trombosebenen, spataderen en bij een herstellende botbreuk in het onderbeen. Na een sportblessure stelt een onderbeenbrace u in staat om te blijven sporten of te blijven lopen. Indien de blessure ernstiger van aard is kunt u met krukken blijven lopen en uw onderbeen belasten tot de pijngrens.

Welke merken en modellen bestaan er?

Er zijn twee belangrijke verschillen te onderscheiden. Er is een onderbeenbrace speciaal voor het sporten of een model dat geschikt is om de gehele dag te dragen (ADL-brace). De sportuitvoering bestaat aan de binnenkant meestal uit rubber voor een betere verbinding met de huid, zodat de brace tijdens het sporten niet gaat glijden. Een ADL-brace is aan de binnenkant gevoerd met stof. Een zogenaamde shin plint-brace geeft druk en warmte op het scheenbeen en stimuleert de doorbloeding. Een coup de fouet-brace (bij spierscheuring in de kuiten of zweepslag) geeft juist druk op de achterkant van het onderbeen.
Rehband, Rafys en Bauerfeind zijn enkele bekende merken die onderbeenbraces aanbieden. Ze bieden een goede vochtverwerking bij sportactiviteiten en kunnen een nauwkeurige druk op de gewenste plek uitoefenen, waardoor het zwellen van de benen duidelijk verminderd wordt. Er bestaan uitvoeringen speciaal voor het sporten, maar ook medische braces die vooral bedoeld zijn voor herstel na een botbreuk. De sportbraces hebben vooral een ondersteunende functie, waar de onderbeenbrace voor gebruik na een botbreuk met name een herstellende functie heeft.

Wat zijn de voor- en nadelen van een onderbeenbrace?

Met een onderbeenbrace profiteert u van een sterk verbeterde bloedsomloop en celstofwisseling. U heeft veel minder pijn en u kunt de brace gemakkelijk aanbrengen en weer verwijderen. Door de enorme elasticiteit voelt u de brace nauwelijks en is prima te dragen onder de kleding. De onderbeenbrace geeft goede druk op de juiste plek.
Wanneer u een sportbrace te lang draagt kan enige huidirritatie ontstaan. Let er ook op dat in sommige gevallen het niet toegestaan is om met een brace een voertuig te besturen.