bracespecialist

Kniebrace

Wat is de functie van een kniebrace?

Een kniebrace heeft altijd een ondersteunende functie, bijvoorbeeld wanneer er tijdens het sporten een kniebandletsel is ontstaan. Door kniebandletsel kan knie-instabiliteit ontstaan, de brace biedt in dat geval stabiliteit en geeft de kniebanden rust zodat deze kunnen herstellen. Bij sommige contactsporten wordt een kniebrace gedragen ter voorkoming van een letsel aan de knie, zeker als het risico op knieletsel erg groot is. Maar ook bij slijtage aan de knieschijf, door artrose bijvoorbeeld kan de kniebrace extra steun bieden en hierdoor pijnklachten verminderen.

Voor welke blessures wordt de kniebrace gebruikt?

Er zijn verschillende blessures waarbij een kniebrace van dienst kan zijn, letsel aan de kniebanden of aan de meniscus zijn de meest voorkomende. Deze kunnen ontstaan door een botsing met een tegenspeler, een val of door een ongecontroleerde beweging waarbij het onder- en het bovenbeen niet juist met elkaar coördineren. Hierdoor kunnen de kniebanden uitrekken of in het ergste geval zelfs afscheuren. Bij een blessure aan de meniscus, is er meestal spraken een scheurtje in het kraakbeen, maar het is ook mogelijk dat er stukjes kraakbeen geheel afbreken.

Welke merken en modellen bestaan er?

Er zijn verschillende kniebraces op de markt, zowel zachte als harde modellen zijn verkrijgbaar, met elk hun unieke functie. Vooral de harde modellen zijn gericht op ondersteuning na een blessure en zorgen voor extra stabiliteit. Middels het CCMI meetsysteem, kan er nauwkeurig een kniebrace op maat gemaakt worden en afgestemd worden op de betreffende blessure. Bekende merken zijn onder andere Push Care, Push Med, Push Sport Braces, Bandit en Speco.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kniebrace?

Veel genoemde voordelen aan het gebruik van een kniebrace is het reduceren van pijnklachten, het bieden van extra stabiliteit tijdens het sporten en als er sprake is van artrose, het de kniefunctie positief beïnvloed. Nadeel van een kniebrace kan zijn, dat het een oncomfortabel gevoel geeft tijdens het sporten. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat sporters die zonder kniebrace revalideren, een betere spier activiteit laten zien. Het feit dat de kniebrace bepaalde spieren, zogezegd lui kunnen maken, zou dit kunnen verklaren. Ook heeft de sporten bij het dragen van een kniebrace ter voorkoming van een blessure niet de garantie, dat deze ook daadwerkelijk geen blessure zal krijgen. Dat risico loopt een sporter, ongeacht of deze wel of geen kniebrace draagt.