bracespecialist

Elleboogbrace

Wat is de functie van een elleboogbrace?

Een elleboogbrace is als het ware een flexibele spalk die rond de elleboog wordt geplaatst. Het zorgt voor ondersteuning van het gebied waar een blessure of beschadiging zit. Hierdoor gaat sporten, werken of gewoon normaal bewegen een stuk makkelijker. Doordat de elleboog vrijwel de gehele dag beweegt raakt deze al snel overbelast. Zeker bij een blessure is een overbelasting iets wat je wilt voorkomen, gelukkig biedt een elleboogbrace uitkomst.

Bij welke blessures wordt een elleboogbrace aangemeten?

De meest voorkomende klachten bij het aanmeten van een elleboogbrace zijn de tennisarm en de golferselleboog. Bij deze klachten zijn verschillende peesaanhechtingen in de elleboog overbelast of beschadigd. Door een elleboogbrace die zich specifiek richt op deze punten worden de pezen ondersteund of helemaal ontzien waardoor deze sneller kunnen herstellen. Een elleboogbrace wordt ook gebruikt bij een verrekking van de spier als gevolg van overbelasting of een verkeerde beweging. Wanneer bijvoorbeeld tijdens het sporten een verkeerde beweging gemaakt wordt kan de spier zich overrekken, de spier rekt als het ware te ver uit. Dit herstel kan langzaam gaan, zeker wanneer de spier normaal gebruikt blijft worden. Door een elleboogbrace wordt deze spier ondersteunt in zijn bewegingen waardoor het herstel sneller verloopt.

Welke merken en modellen bestaan er?

Door de uiteenlopende klachten waarbij een brace gebruikt wordt, zijn er verschillende modellen op de markt. De bekendste is de brace die de elleboog volledig omsluit. Deze brace is ongeveer 15 cm lang en begint bij de biceps en eindigt ongeveer 5cm onder de elleboog. In deze brace zijn verschillende variaties met verschillende drukpunten die bepaalde spieren aanspreken.
Daarnaast zijn er de braces die als een band onder de elleboog gedragen worden. Deze worden het vaakst gebruikt bij een tennisarm en ondersteunen de pezen aan de onderkant van de elleboog.
Het meest geavanceerde model wordt gebruikt bij breuken en verrekkingen in de onderarm. Tussen de aanhechtingen aan de pols en elleboog is een spalk geplaatst die ervoor zorgt dat de spieren op de plaats blijven liggen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een elleboogbrace?

Met een brace is het veel prettiger bewegen. De bewegingen van de spieren worden ondersteunt waardoor de klachten verlichten en het herstel van het probleem sneller herstelt. Echter kan een brace te strak om de elleboog geplaatst worden waardoor de huid kan afknellen en irriteren. Ook kan een brace de spier reactie verminderen waardoor prestaties in het beging iets afnemen, dit is tijdelijk en een kwestie van gewenning.