bracespecialist

Enkelbrace

Wat is de functie van een enkelbrace?

Een ongeluk zit een klein hoekje, en voor je het weet heb je een enkel verzwikt. Gebeurt jou dit door instabiele enkels vaker dan normaal, en hindert dit jou bij sportieve activiteiten? Dan kan een enkelbrace een oplossing zijn. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Voor welke blessures wordt de enkelbrace gebruikt?

Een enkelbrace wordt veelvuldig ingezet bij een verzwikte enkel (en/of uitgerekte of ingescheurde enkelbanden). Het komt regelmatig voor dat de voet bij draaibewegingen, landingen na een sprong of gewoon verstappen opeens naar binnen klapt. Hierdoor komen de banden aan de buitenkant van de voet onder spanningen te staan, met een dikke, pijnlijke enkel als gevolg.

Een enkelbrace kan gedragen worden voor twee doeleinden. Als eerste kan het helpen om een verzwikte enkel te herstellen, door meer steun te bieden. Zo krijgt de enkelband de kans om te herstellen, mits er ook stabiliteits- en krachtoefeningen uitgevoerd worden. Als tweede kan het helpen om een verzwikte enkel in de toekomst te voorkomen. Doordat de banden meer steun krijgen, is de kans kleiner dat de voet opeens naar binnen klapt.

Welke merken en modellen bestaan er?

Grofweg bestaan er twee typen enkelbraces, namelijk non-rigide enkelbraces en semi-rigide enkelbraces. Een non-rigide variant is een elastische brace, zonder kunststof verhardingen. Het voordeel van deze brace is dat de voet veel bewegingsvrijheid krijgt, een groot nadeel is echter dat deze brace losser kan gaan zitten na verloop van tijd. Een semi-rigide brace bevat deels kunststof verhardingen, die het zwikken tegen zouden moeten gaan. De overige delen van de brace laten de juiste bewegingen gewoon toe. Het voordeel van deze brace is de grote mate van stevigheid in vergelijking met de non-rigide brace. Een nadeel is dat veel mensen de verharding als onprettig ervaren, en deze braces zijn vaak ook een stuk duurder dan hun elastische varianten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een enkelbrace?

Het allergrootste nadeel van een enkelbrace is dat de banden op den duur lui worden. Een groot deel van hun werk wordt immers overgenomen door de brace! Het is daardoor een stuk moeilijker om ooit weer te sporten zonder de brace, omdat de banden hieraan gewend zijn geraakt. Sport je eenmaal zonder, dan is de enkel dus een stuk blessuregevoeliger. Hier is echter een oplossing voor, namelijk het uitvoeren van stabiliteitsoefeningen zónder de brace. Deze oefeningen sterken de banden, zodat deze hun oude krachtsniveau weer bereiken.

Gelukkig kent een brace ook voordelen, en het grootste voordeel is toch wel het kunnen sporten zonder al te veel zorgen. De kans dat je (wederom) je enkel verzwikt is een stuk kleiner, waardoor je met je gedachten weer bezig kunt zijn met het spelletje in plaats van met je gezondheid!